dijous, 9 de gener del 2025

 JOAN DOMÈNECH I MONER

Morí fa poc més d’un any, el 9 de  novembre del 2023. Amb raó, Lloret de Mar ha dedicat el 2025 com l’ANY JOAN DOMÈNECH. Per aquesta raó l’Ajuntament de Lloret de Mar, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya, ha editat el llibre d’homenatge UNA VIDA DEDICADA A LA CULTURA, LLORET ESTAVA PER DAMUNT DE TOT on es recullen diversos testimonis relacionats amb el personatge. També vaig ser convidat a fer-hi la meva aportació. Aquesta es recull a la p. 132 / 133 i que reprodueixo aquí, amb un afegitó d’un moment que vaig oblidar d’evocar.  

 



FLAIXOS D’UN ENCONTRE

En memòria d’en Joan Domènech i Moner (1943 – 2023)

 

Ha estat gradual l’aproximació amb en Joan Domènech, del personatge a la persona.

 

El primer “contacte” el vaig tenir ja fa temps quan em va caure a les mans un dels seus llibres “Beget i la seva rodalia”. Per mi Beget (a l’Alta Garrotxa) ha estat un dels punts on, especialment del 1980 al 1987, amb jovent d’Olot, primer, i i amb els de Calella, hi havia anat sovint a acampar. Aquell llibre, tan ben prologat per Mn. Modest Prats i Domingo (1936 – 2014), company i professor comú, més enllà d’apropar-me a la realitat històrica de Beget també m’apropava a un estil d’investigar i d’escriure que m’agradava deixant-me el regust de “quan jo sigui gran, vull ser com tu”.   

 

El segon contacte va ser més directe quan, essent rector de Palafrugell, se’ns va ocórrer obrir una porta d’emergència a l’església parroquial ja que només disposava d’un únic accés. Era l’any 2000 i el portal s’havia d’anomenar “El portal del Jubileu”. Aleshores, ell era el Delegat de Cultura de Girona i fou necessari tenir-hi diverses entrevistes. En aquell moment vaig descobrir el seu tracte amable i proper.  

 

Un tercer i breu moment fou quan, essent jo rector de Sant Martí Sapresa (del 2011 al 2017), encapçalà una comitiva del Cassinet per visitar la feia poc restaurada església parroquial  d’aquella petita parròquia (una de les més petites del bisbat però amb quatre esglésies bellament restaurades).

 

(En aquest recull de trobades amb en Joan, vaig oblidar-me d’esmentar un altre moment que m’apropà a en Joan. Fou quan estava acabant el treball de  fi de màster (2014) i que el vaig dedicar a l’escultor Enric Monjo i Garriga (1895 – 1976), fent-ne un inventari raonat. I clar, a Lloret de Mar hi ha un parell d’obres d’ell ben significatives: la de la talla del Sant Crist (1947) i la de la majestuosa escultura de la Mare de Déu de Loreto (1943). Quan vaig venir per veure-les in situ, Mn. Josep Castellà va fer que fos en Joan qui m’acompanyés i m’obrís les portes per veure ben de prop les imatges)  

 

Però òbviament quan més directe ha estat la relació amb ell ha estat quan se m’encomanà la parròquia de Lloret de Mar, fa 7 anys. El primer encontre fou a la festa de les Alegries el diumenge 17 de setembre del 2024. I d’aleshores ençà he anat veient que,  en Joan, amb la Teresa, ha participat habitualment a les celebracions de la parròquia i s’ha interessat per com ha estat al dia de la vida parroquial procurant recollir, setmana rere setmana el Full Parroquial i el corresponent suplement parroquial, L’Afegitó.

 

I si, he vist i m’he adonat que en Joan tenia un compromís profund amb la vida cultural de Lloret de Mar que ell arrelava en la seva vivència cristiana. Gràcies, Joan, pel teu compromís i pel teu testimoni.